Eden

Objekt:

Eden

Byggår:

2019-2022

Ort:

Malmö

Byggherre:

Castellum (då Kungsleden)

Arkitekt:

White arkitekter

Byggentreprenör:

MVB Syd

Eden – Från arbetsplats till livsplats

Hur ser framtidens kontor ut? Kanske som Eden. Kontorshuset i Malmös nya stadsdel Hyllie tar ett helhetsgrepp om hälsa och välbefinnande med målsättningen att gå från ”arbetsplats” till ”livsplats”.

Eden är ett pilotprojekt inom hälsa och välbefinnande på arbetsplatsen, och Kungsledens första byggnad med WELL Platinum och LEED Gold-certifiering. Byggnaden har utformats enlig Symbioticmodellen från första idén hela vägen in i förvaltningsskedet. Symbioticmodellen är vetenskapligt förankrad och bygger på fyra grundpelare – Hälsa & Välbefinnande, Biofili, Intelligens och Service. Målsättningen är att bygga en kreativ och hälsosam arbetsplats. Arkitekturen stödjer ambitionen med en generös gård, takterrass och en stor variation av grönskande platser att mötas på.

White arkitekter och Inform Design som är konsulter inom fasad- och byggnadsfysik inledde ett samarbete för att säkerställa en högkvalitativ design av det uppglasade atriet i kontorshuset Eden i Malmö. Grundläggande för samarbetet var det gemensamma målet att uttrycka den arkitektoniska visionen i sin helhet och samtidigt uppnå bästa möjliga upplevelse för brukare och besökare.

Eden är en innovativ kontorsbyggnad med utrymmen för flexibel användning. Byggnaden uppfördes i Malmö, vid Hyllie Boulevard, med en placering som innebär att huset blir ett blickfång redan på långt håll. Huvudingången är en öppen, lätt och välkomnande länk mellan kontorsvolymerna. Byggnaden är organiserad kring ett levande atrium, en grön länk som sträcker sig från entrén upp till ett gemensamt tak. Atriet har utformats som ett socialt utrymme med växter, hybridventilation som ger möjlighet att öppna upp fasaden, trappor samt mötesplatser med utsikt över den gröna gården.

Edens solida fasad står i kontrast till atriets lätta glasfasad. Fasaden mot gården har stora glaspartier med vinklade glassektioner. I knäcken mellan de vinklade glasen finns utrymme för klätterväxter och växtkasetter med varierade biotoper. Detta bryter ner den stora fasaden mot innergården och ger byggnaden ett grönt uttryck.

GlasLindberg har i nära samarbete med MVB Syd och övriga entreprenörer levererat samtliga utvändiga och invändiga glaspartier till projektet.

Eden ska vara en levande byggnad där naturliga element utgör byggnadens röda tråd. Känslan av att vara nära naturen återspeglar sig också i byggnadens material. På länkens stora glaspartier får naturen ta över, säger James Reader ansvarig arkitekt på White arkitekter.

Vid tidiga diskussioner mellan samarbetspartnerna och med kunden identifierades en utmaning – att skapa högkvalitativ inomhusmiljö som känns naturlig och samtidigt ger stabila och trevliga förhållanden.

Vi ville skapa ett utrymme med gott om dagsljus, men minimera risken för överhettning och bländning, ett utrymme med maximal utsikt utan installation av rörliga solavskärmningssystem, ett utrymme som känns lugnt, naturligt och av hög kvalitet, förklarar James Reader.

Lösningar i projektet som för betraktaren ser enkla ut, och även kan vara det, har ett avancerat bakomliggande ingenjörsarbete. Sofistikerad ingenjörskonst kan leda till enkla lösningar och stödja den ursprungliga arkitektoniska avsikten, medan motsatsen orsakar komplicerade konstruktioner och ad hoc-lösningar som äventyrar design och budget.

Fotograf: Henrik Rosenqvist, White Arkitekter

 

 

Projektgalleri

Visa alla