LUX

Lux, ljus på latin, invigdes i augusti 2014 och är en systerbyggnad till Sol, Språk- och litteraturcentrum vid Lunds Universitet.
Det gamla zoologihuset från 1917 och zoofysiologihuset från 1962 har renoverades och byggts ihop med en helt ny byggnad. Tillsammans bildar de Lux, det nya centret för humaniora och teologi.

I Lux möts gammalt och nytt på det mest naturliga sätt man kan tänka sig. Byggnaden går från tegel och trädetaljer till stål och glas där tre byggnader blivit en. Nationalromantiken möter funktionalismen.

Gamla zoologens fasad finns kvar men har också skurits upp lite i botten för att synliggöra trapporna längre in, ett strategiskt kirurgiskt ingrepp i det gamla huset enligt de båda arkitekterna Mats White och Jakob Peetre från Jais arkitekter. Tack vare den rymd och det ljus som skapats kan den som kommer in genom foajén snabbt orientera sig och se vart man kan komma vidare längre in i huset. Byggnadens transparenta glasfasad bidrar till hur huset används och leder in ljuset i en självklar helhet där dagsljus och artificiellt ljus samspelar genom de olika huskropparna.

Med LUX hade vi uppdraget att skapa en mötesplats med studieplatser i en kreativ miljö, säger Mats White. Vi är båda intresserade av hur människor beter sig i rum och här på Lux känner vi att studenterna använder huset rätt, de tar det i besittning och känner att det är deras.

Till översikten

LUX

Objekt LUX

Byggår 2012-2014

Stad/Ort Lund

Byggherre Akademiska Hus

Arkitekt Mats White och Jakob Peetre från Jais arkitekter

Entreprenör Peab

Fasader 4150 SX

Dörrar 2074

Glas Solskyddsglas 70/45