Öresundsverket

Byggandet och moderniseringen av nya Öresundsverket var unikt så tillvida att det skulle byggas ett nytt kraftverk samt driftkontor inne i befintliga gamla byggnader. De befintliga byggnaderna, som är ritade av Hans Westman 1955, består av flera sammanlänkande karaktärsfulla tegelbyggnader som sedan det byggdes har gett hamnområdet en karaktärsfull siluett.

De stora dekorativa stålskeletten som bar upp 4 st stora kolpannor har behållits och utgör stommen till den nya byggnaden som är placerats innanför skalet. Den nya kontorsbyggnaden med dess helglasade invändiga fasad ger ett intryck av en byggnad i byggnaden. Utrymmet mellan den gamla och nya fasaden gör det möjligt för solljuset att sprida sig och ge ett jämt ljus till de nya kontoren på insidan. Utrymmet utgör även en klimatbuffert som skapar ett jämnare inomhusklimat och på så sätt minskar energiförbrukningen.

GlasLindberg har på totalentreprenad levererat utvändigt fasad- och fönsterpartier, dörrpartier och glastak samt invändigt väggpartier och kontorsväggar i helglasutförande med dörrar i trä.

Till översikten

Öresundsverket

Objekt Öresundsverket (Kraftvärmeverk)

Byggår 2008-2009

Stad/Ort Malmö

Byggherre E.ON

Arkitekt New Line Arkitekter AB

Entreprenör Hitachi Power Europe

Fasader GL 4150

Glastak GL 5050

Fönster GL 1074

Dörrar GL 2074

Helglasväggar Dorma Universal

Ytbehandling Glastak pulverlackering RAL 7035, Fasad utvändigt NCS S 5050-B30G, invändigt RAL 7035

Glas Isolerglas i fasad med U–värde 1,1 samt ljudreduktion (Rw) 36 dB. Invändigt glas laminerat för att klara kravet på personsäkerhet enl. BBR